מה הם?
המילה נלקחה מן המילה “עוגן” שזהו אביזר כבד מאוד המהווה משקולת לכלי שיט ועוצר אותם מלהסחף על פני המים.
כך גם העוגנים בעולם הבניה הקלה ובכלל עולם הבניה, נועדו למניעת תזוזה של הקונסטרוקציה ובכך מקבעים את המבנה למצע עליו הוא מונח.
עוגנים בעולם הבניה הקלה- הנם אלמנטים בעלי מתח המאפשרים להעביר את העומס מהמבנה לעבר המצע ועוזרים להגבלת תנועתיות המבנה, משמשים לתמיכה קונסטרוקטיבית עבור העמודים ועוזרים להתמודד בפני לחצים תת קרקעיים, דבר היכול לגרום לתזוזת המבנה.
מניפת השימושים בעוגנים הנה רחבה בכל תחומי הבניה מהבניה הקלה ועד סכרים. כמעט כל קיבוע המצריך מינימום תזוזה לאורך זמן יעשה באמצעות עוגנים (כמובן שדבר זה מצריך חישובים של מהנדס מוסמך ותלוי פרמטרים רבים, כמו: סוג המצע, סוג המבנה המחוזק, העומסים וכו’…)
כיצד הם פועלים?
לכל עוגן אופי משלו, אך לכולם יש מכנה משותף אחד- כוח ההתנגדות של המצע אליו הם מוחדרים עם העוגן עצמו. העוגנים בעלי מנגנון מיוחד הפועל כאשר מופעל עליו לחץ- כאשר העוגן מתנגד למצע המתנגד אליו חזרה וזה מפעיל עליו חזרה כוח, פעולת העיגון יכולה להתבצע כהלכה.
העוגנים בעלי תכונות מצוינות של פיזור העומס ומאפשרים עמידות ברעידות לעומס דינמי וקלים לשימוש.
ההבדל בין עוגן מכני לבין עוגן כימי הוא:
עוגן כימי הנו מעין בורג שפועל בעזרת דבק חזק מאוד המחבר בין הבורג למצע אליו הוא מוחדר, ברגע שהדבק מתייבש על גבי הבורג, נוצרת פעולה כימית אשר גורמת לבורג ולמצע להפוך לכדי מקשה אחת חזקה.
עוגן מכני הנו בורג בעל מנגנון אשר פועל ברגע שמפעילים עליו לחץ פיזי, ע”י מנגנון זה העוגן מתחזק בתוך המצע ומונע את שליפתו ממנו.
סוגי העוגנים העיקריים איתם אנחנו עובדים:
עוגן עד
עוגן עד הנו בורג המוכנס אל תוך חור קדוח, אליו מכניסים את המיתד (מעין צינור מוברז) ע”י הכנסתו פנימה עד קו האפס של המצע, בתוכו קיים קונוס הפוך- כאשר דופקים את הקונוס הוא מרחיב את המיתד ומקבע אותו בתוך המצע, לאחר מכן מבריגים את הבורג פנימה ובכך יוצרים את העיגון. ניתן להוציא את הבורג ולהכניס בורג אחר במידת הצורך, אך המיתד נשאר בתוך המצע.
עוגן חץ
עוגן חץ הנו בורג המוכנס אל תוך חור קדוח- ברגע שדופקים אותו אל תוך החור ומבריגים את האום הנמצא בצידו החיצוני של הבורג הטריז המצוי בתחתית הבורג נפתח בתוך החור הקדוח ובכך מונע את שליפת העוגן.
יתד ברזל/ בזנטים
זהו אלמנט מתכתי בעל מראה של מסמר גדול אותו דופקים אל תוך האדמה בעזרת פטיש, אלמנט זה אמור להיות ארוך מספיק (כמעט באורך של 100 ס”מ) ע”מ לעבור איתו מספר מצעים, ביתדות הברזל נשתמש ברגע שאין לנו מצע קשיח מספיק על מנת לחזק את האוהל.
מדוע אנחנו צריכים אותם?
אלו הם האלמנטים ש”עוגנים” את הקונסטרוקציה שלנו למצע הקיים בשטח, מבססים אותה וכך מגבילים את תנועתה ומונעים את השפעות איתני הטבע, בכך שהם מעבירים את העומס מהקונסטרוקציה אל המצע- דבר שהוא הכרחי מאוד בזמן הקמת והצבת אוהל קונסטרוקציה בשטח או הצללות ומייצבים שונים בכדי שיהיו יציבים ובטיחותיים מספיק.
לפגישת היכרות ללא התחייבות